Wednesday, February 9, 2011

online shopping

image source: google images

*salam/hi
this time I nak share ringkas2 pasal online shopping ..
I pon termasuk jugaklah antara mereka2 yg tergoda dengan trend online shopping ni.xD
best ke online shopping ni? (?o?)
haa,, online shopping ni memang best and boleh jadi sangat addictive tau!
tapi, mestilah ada yang tak bes nya jugak..

ok.below ni njwa sertakan 3 points yg best dan tak bestnya online shopping from my point of view.
---------------
Best wooooo~

*semua barang terpampang dalam satu page.boleh rambang mata dibuatnya.0.O

*baju2/barang2 nampak sangat2 cantek cun meletop bila model tu pakai..mesti aku pakai pon lawaa aaaannnn,,
*wah,murahnya!kalau kat luar mahu mahal nak dapek nih..$.$

--------------------------


Yang tak best~

*tau2 lah,bila dah rambang mata,banyak lah yang nak berkenannya, dah tu, banyaklah pulak yang masuk 'cart' kan..nak2 yang ada online banking...lg x terasa kluar duwet cam air an..*yang ni terkena kat muka i sndiri okeh!=='

*oh nononono...model tu langsing,cantek,menawan,tinggi lampai,kurus,slim,ok dah. memang lah cantek dia pakai.dah tu memang keja dia untuk menampakkan baju2/barang2 cantik.tapi jgn lupa,bandingkan dulu apa yg dia yang kurus tu pakai dengan i yang.yang.yang.emmm..sambunglah ye.. mau mengamuk satu hostel bila da dapat barang yg cantik tapi x padan/sendat/pendek/ketat/eh-aku-tengok-kat-gamba-macam-ok-tapi../ala-tak muat-lah/ dan macam2 lagi benda yang x kena.*yang ni pon ditujukan kat i jugak.sila jangan terasa.=0=

*okeh,maybe barang tu nampak murah.tapi bila dah tambah duwet pos,kan da naek sket harga tu.misalnya,kalau kita beli baju harga RM30+RM6postage=RM36. aleh2,kita jumpa barang yang sama dengan harga RM30 jugak kat luar..mulalah jadi kuwang-asam-kalau-aku-beli-kat-sini-luar-pon-sama-jugak-grrrr..

---------------------------

oh,tapi JANGAN SALAH FAHAM ye kawan2, penjual/pembeli online sekalian..bukan niat i nak boikot online shopping...kalau ada yang tak puas hati dengan my points,i wanna stress here once again,yang semua point ni adalah daripada pengalaman i sendiri..TAPI..yang sebenarnya,i jugak one of DIE-HARD-ONLINE-CUSTOMER okeh!xD


antara hasil kebas-jari-saket-mata-duk-lama2-depan-laptop online shopping i xD



SINI ANTARA TIPS CAMNA NAK JADI PEMBELI ONLINE YANG BIJAK


*pastikan saiz barang yang kita nak beli tu daripada tuan kedai sendiri..ukuran baju/barang tu..penting nih tau. terutama untuk yang slalu beli baju lah..kalau boleh siap2 spare tali pengukur tu dalam kotak pensil an..senang kalau tetiba dalam libry ka, tengah browsing baju online boleh pi tandas,ukoq(ukur) terus..haaa..


*bandingkan harga..kan banyak website2,,page2,,online shopping ni. kalau dah berkenan kat satu barang tu,cuba bandingkan harga barang yang sama kat page lain plak..kalau tak jumpa,u boleh inbox tuan page tu,sebab slalunya,ada barang2 yang dorg x post up gmbanya..


*berpada2...macam i sebut tadi.online shopping ni slalunya tak terasa duwet kluar(esp.bagi yang bayar guna online banking)..jadi, kalau online shopping tu memang hobi u, u kena hadkan pembelian ikot bulan ke..minggu ke..contoh, satu bulan 2-3 je barang online..ha,barulah berdisiplin kan..=)

Jom kita jadi online shoppers yang bijak...yey!^^
notaKaki: ada tips/pengalaman online shopping? jom kongsi! =D

2 comments:

roxybelleiyramethyst said...

is that inner ayunar??cz itew pun pkai inner ayunar...on9...heeee ^^

najwa said...

exactly!
i adek bradek suka borong inner k.ayun.xD