Tuesday, February 22, 2011

dugaan anak rantau #1

*salam/hi

Alhamdulillah...selamat sampai sudah in Australia. ;D
first few days sampai kat tanah Brisbane, kitorg ada perjumpaan ngn senior2 pasal how to survive kat tempat asing ni.
n antara benda pentingnya is kena ready mentally tentang perception the people towards muslim especially muslimah bertudung (of course).
contohnya sorg akak tu kena selar as terrorist ngn sorg pakcik ni masa dia tgh shoping2 kat ChinaTown..
masa dengar cerita seniors, terpikir jugak, bila agaknya turn aku kena uji ye..emm..
sehari lepas tu,
one of the seniors ajak my housemates n i kuar makan malam kat LittleMalaysia..

(sesunguhnya,ia amat little ye,muat kurang 50 kerusi dalam kedai)

uish,excited jangan cakap la kan...memang teruja la nak merasa angin malam bandar Brisbane..
plus, dah brapa hari dah kitorg tak merasa nasi tau.. :(
(ini nasi lemak rendang,AUD$10.90 okeh.sila darab 3 utk harga ringgit.so,bila makan nasi lemak tu,ingat2 la kita kat sini yg kena RM30 semata2 nk penuhkan hajat lidah melayu..TT )


haa,nak dijadikan citer,
kitorg balik naik bas..sampai kat satu stop tu,
ada sorg makcik naek..
yang kita ni senyum2 la kan,,konon2 nk tunjuk mesra lah (kang wat dek kang nmpak rude lak an)..
alih2, bila dia duduk je, terus dia jerkah kitorg..(there were 12 of us,pakai tudung)
dia marah2,mencarut2,tuju kat kitorg.. TT
panik/sentap/cuak suma ada dalam hati ni.. :'(
sampai senior yg duk sebelah i risau tengok i yg muka pucat giler.. xS
Alhamdulillah,akak tu buat keputusan dengan tepatnya untuk kitorg turun kat next stop walaupon jauh sangat lagi nak sampai campus.(daripada menadah telinga dengar orang maki kita,baik blah kan?)
lepas turun tu,
barulah akak tu cerita sebab musabab munasabah kenapalah makcik tu hangen(angin) sangat tengok orang luar datang tempat dia ni..
which is,ada kena mengena ngn sejarah Australia sendiri.
my bad jugak, nak pergi blaja kat negara orang,tapi tak amik tahu pasal sejarahnya.
jadi kawan2 (gaya pengacara kanak2 kat teebee[tv] ), mari amek iktibar dari kisah ni ye.. :)

notaKaki: mau gi muzium Australia.. ;)

Saturday, February 19, 2011

sampai dah!


alhamdulillah..
thnks for all the doa..:)
will story mory more in next post..;)

Monday, February 14, 2011

doakan kami ;)

http://2.bp.blogspot.com/_sfK50RwbDI4/TSWB-JUS1fI/AAAAAAAAC4I/jCVB8hr5JHQ/s1600/sad+cat.jpg

salam...
a few more hours to leaving malaysia.;(.

najwa arifah solhi tagor nak mintak maaf banyak2,

maaf zahir batin atas salah silap yg disengajakan dan yg tak disengajakan.

kalau umur x panjang,dipohon halalkan segala hutang2 najwa ye..

kalau umur panjang,bolehlah beratur pungut hutang kat najwa nt.:).

najwa mintak tolong semua org doakan keselamatan najwa n kwn2 dlm p'jlnan ke bumi Australia..

thanks for everything.;)

Sunday, February 13, 2011

first time kena review =)



*salam/hi

baru2 ni, mr.Umar buat review untuk blog i yang humble ni.

x sangka,ada jugak blogger yang sudi buat review untuk mansion kos rendah i ni.:P
billion2 thnks to umar!;)

blog umar ni pon best tau!:D



ada lawak,info,entertainment,and pendapat2 dia pasal isu2 semasa.:)

kalau blogwalking and follow situ memang tak rugi lah.:D

SO, semua2, jom serbu blog umar!

notaKaki: thnks skali lg Umar! ni doposen..xP

Friday, February 11, 2011

Tag reply


*salam/hi..
semalam dapat tag dari eiyra, tq!
so,malam ni.eh.pagi ni (1.10a.m okeh.FINE.x la lewat mana pon.xD),baru nak reply..

1- Apa benda penting dalam hidup korang?
relationship ngn Allah, family terchenta, kengkawan tersayang, mu'allim/at yg terhebat.

2- Benda terakhir korang beli guna duit sendiri?
sneakers xD

3- Di mana tempat korang ingin melangsungkan perkahwinan dan tema perkahwinan anda?
Palace of Golden Horses!boleh?haha..tamau2,
kecuali kalau sebelah sana nak belanja an..an.an..xD
nak wat kat umah lah,baru kesan an...awww,, ;)

4- Adakah korang sedang bercinta?
sedang hangat bercinta dengan family yang terloving n kawan2 terbaek!;)

5- Novel/buku/majalah yang last korang beli?
buku: How to Develop Super Power Memory (Harry Lorayne).best! :)
majalah: Klik ke e-pop ntah, february issue.xD

6- Apakah nama penuh korang?

Najwa Arifah binti Solhi Tagor.
Insya Allah nama penuh ni satu dalam sejuta sebab nama abah yang unique!;)

7- Antara mak dengan ayah, mana korang lebih mesra?
tidaklah dapat dibandingkan kemesraan dengan keduanya..muah2 mereka!<3

8- Namakan nama² orang yang betul² nak jumpa dalam hidup.
Nickhun 2PM, JoKwon 2AM, Ryowook SUJU.
ok.dah.dah.dah.dah.xD

9- Adakah korang basuh baju sendiri?
yezza.sebab tu berdiri x betol.asyik tunduk memberus baju je.xD
disamping itewww(ok.AnwarHadi jgn marah) bibik Shiba(Toshiba) yang buwat.xP

10- Dimanakah tempat yang korang betul² nak pergi?
taktau lagi?satu dunia saya dah canang saya mau pergi KOREA!xD
lepas lulus Haji insya Allah.:)

11- Pilih salah satu; peluk atau cium?
peluk cium mak,abah, adek-bradek, kawan-tetangga(?).

12- Beritahu 3 perkara tentang orang yang tag anda.
saya baru mau kenal sama dia..hai eiyra! ;B
minat korea.
sama macam saya mau pergi korea.jumpa disana!xD

13- 3 benda yang korang sayang dalam hidup korang.
nak break rule boleh?saya sayang suma barang saya,
tp saya sangat 'culas' orangnya.
so,barang2 kesayangan beta,jangan salahkan beta kalau hampa2 saket.
salahkan ini penyakit. TT

14- Lagu korang suka dan selalu dengar.
K-pop! lately: tvxq(why),infinite(BTD),parkJungMin(alone)

15- 6 blogger korang nak tag.
okeh,sori sangat.
yang ni x baper brani..sebab saya baru mula nk kenal blogerzen(blogger+citizen) sekalian.
ampon!TT

Thursday, February 10, 2011

Bekalan wajib anak perantau



*salam/hi

pejam celik kuasa dua,dah dekat 3 tahun kat IPG Ilmu Khas,Cheras. :')

isnin depan (14feb) tiba masanya untuk sambung second year kat Queensland University of Technology,Brisbane. :D

masa dalam foundation(Ogos 2008),i ingat lagi asyik mengira2 je 14 feb 2011 ni sampai.xD
tapi bila da dekat sangat dah tarikhnya, macam2 perasaan datang. :(

sempatlah jugak demam dua hari, seminggu sebelum tarikh bertuah tu. x.x

jadi,semalam mak abah tercinta ajak pergi beli kamus elektronik BESTA.

for me, ni kira top list lah yang wajib bawak kalau nak blaja kat oversea..bnyak membantu.insyaAllah.

Alhamdulillah,mak abah hadiahkan BESTA sebagai amanah untuk blaja sungguh2 kat negeri orang. mak abah jugak hadiahkan kamera baru idaman ramai to me..suka3! xD

selain tu,abah slalu sangat pesan buat solat hajat selalu..my parents jugak slalu pesan, ingat Allah bila rasa susah hati, rasa down. Sayang sangat mak abah!bukan sebab material yg mak abah feed..tapi sebab pengorbanan n kata2 hikmat yang mak abah buat semata2 anak yang sorang ni enjoy dalam belajar and berjaya dunia akhirat. :')


Al-Quran tafsir ni,my younger sister punya, dia bekalkan untuk makanan rohani kat tempat orang.sweet kan my adik? :)

notaKaki: pesan abah 'tiada kejayaan tanpa pengorbanan'. :)..lagi 3 hari to leaving Malaysia. TT

Wednesday, February 9, 2011

online shopping

image source: google images

*salam/hi
this time I nak share ringkas2 pasal online shopping ..
I pon termasuk jugaklah antara mereka2 yg tergoda dengan trend online shopping ni.xD
best ke online shopping ni? (?o?)
haa,, online shopping ni memang best and boleh jadi sangat addictive tau!
tapi, mestilah ada yang tak bes nya jugak..

ok.below ni njwa sertakan 3 points yg best dan tak bestnya online shopping from my point of view.
---------------
Best wooooo~

*semua barang terpampang dalam satu page.boleh rambang mata dibuatnya.0.O

*baju2/barang2 nampak sangat2 cantek cun meletop bila model tu pakai..mesti aku pakai pon lawaa aaaannnn,,
*wah,murahnya!kalau kat luar mahu mahal nak dapek nih..$.$

--------------------------


Yang tak best~

*tau2 lah,bila dah rambang mata,banyak lah yang nak berkenannya, dah tu, banyaklah pulak yang masuk 'cart' kan..nak2 yang ada online banking...lg x terasa kluar duwet cam air an..*yang ni terkena kat muka i sndiri okeh!=='

*oh nononono...model tu langsing,cantek,menawan,tinggi lampai,kurus,slim,ok dah. memang lah cantek dia pakai.dah tu memang keja dia untuk menampakkan baju2/barang2 cantik.tapi jgn lupa,bandingkan dulu apa yg dia yang kurus tu pakai dengan i yang.yang.yang.emmm..sambunglah ye.. mau mengamuk satu hostel bila da dapat barang yg cantik tapi x padan/sendat/pendek/ketat/eh-aku-tengok-kat-gamba-macam-ok-tapi../ala-tak muat-lah/ dan macam2 lagi benda yang x kena.*yang ni pon ditujukan kat i jugak.sila jangan terasa.=0=

*okeh,maybe barang tu nampak murah.tapi bila dah tambah duwet pos,kan da naek sket harga tu.misalnya,kalau kita beli baju harga RM30+RM6postage=RM36. aleh2,kita jumpa barang yang sama dengan harga RM30 jugak kat luar..mulalah jadi kuwang-asam-kalau-aku-beli-kat-sini-luar-pon-sama-jugak-grrrr..

---------------------------

oh,tapi JANGAN SALAH FAHAM ye kawan2, penjual/pembeli online sekalian..bukan niat i nak boikot online shopping...kalau ada yang tak puas hati dengan my points,i wanna stress here once again,yang semua point ni adalah daripada pengalaman i sendiri..TAPI..yang sebenarnya,i jugak one of DIE-HARD-ONLINE-CUSTOMER okeh!xD


antara hasil kebas-jari-saket-mata-duk-lama2-depan-laptop online shopping i xD



SINI ANTARA TIPS CAMNA NAK JADI PEMBELI ONLINE YANG BIJAK


*pastikan saiz barang yang kita nak beli tu daripada tuan kedai sendiri..ukuran baju/barang tu..penting nih tau. terutama untuk yang slalu beli baju lah..kalau boleh siap2 spare tali pengukur tu dalam kotak pensil an..senang kalau tetiba dalam libry ka, tengah browsing baju online boleh pi tandas,ukoq(ukur) terus..haaa..


*bandingkan harga..kan banyak website2,,page2,,online shopping ni. kalau dah berkenan kat satu barang tu,cuba bandingkan harga barang yang sama kat page lain plak..kalau tak jumpa,u boleh inbox tuan page tu,sebab slalunya,ada barang2 yang dorg x post up gmbanya..


*berpada2...macam i sebut tadi.online shopping ni slalunya tak terasa duwet kluar(esp.bagi yang bayar guna online banking)..jadi, kalau online shopping tu memang hobi u, u kena hadkan pembelian ikot bulan ke..minggu ke..contoh, satu bulan 2-3 je barang online..ha,barulah berdisiplin kan..=)

Jom kita jadi online shoppers yang bijak...yey!^^
notaKaki: ada tips/pengalaman online shopping? jom kongsi! =D

apehal dengan IE?

*salam/hi
so..it's like this.
my blog punya sidebar dissappear bila bukak guna internet explorer.macam ni:



tapi okey la pulak bila bukak guna google chrome(sayang GC lebey;])
the thing is,,if i go to other people nyer blog(using IE),takde masalah.
ada sesiapa tahu how to solve this?

6 perkara Allah sembunyikan

Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik, dan
Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara
timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan 124, 000 sayap). Setelah itu
Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata:

“Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik
daripada aku?.”


Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. “Tidak”

Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada
Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang
bermaksud. “Wahai Jibrail, kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai,namanya Muhammad.’ Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu.”

Kemudian Jibrail as berkata: “Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?”

Lalu Allah berfirman yang bermaksud. “Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma’waa sebagai tempat tinggal…”

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma’waa. Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat
jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:

“Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau
sepertiganya, atau seperempatnya? “

Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. “Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan…. .”

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan… Sesungguhnya Allah
S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :

* Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.

- Dari Abu hurairah r.a katanya rasulullah saw. Pernah bercerita “Pada suatu ketika ada seorang lelaki sedang berjalan melalui sebuah jalan, lalu dia merasa sangat kehausan. Kebetulan dia turun ke sumur itu untuk minum. Setelah keluar dari sumur, dia melihat seekor anjing menjulurkan lidahnya menjilat-jilat tanah kerana kehausan. Orang itu berkata dalam hatinya, Alangkah hausnya anjing itu, seperti yang baru kualami” lalu dia turun kembali ke sumur, dicedoknya air dengan sepatunya, dibawanya ke atas dan diberi minumkannya kepada anjing itu. Maka Allah berterima kasih kepada lelaki itu (diterimaNya amalnya), dan diampuniNya dosanya” Para sahabat bertanya “Ya Rasulullah saw. Dapat pahalakah kami menyayangi haiwan ini?” Jawab rasulullah saw “Menyayangi setiap makhluk hidup(tumbuhan dan haiwan) berpahala (ada pahalanya),”
Hadis Sahih Muslim jilid 4 no hadis 2099
-Dari Abu Hurairah r.a katanya “Rasulullah saw. Bercerita “Pada suatu ketika ada seekor anjing mengelilingi sebuah sumur. Anjing itu hampir mati kehausan. Tiba-tiba dia terlihat oleh seorang wanita pelacur bangsa bani Israil. Maka dibukanya sepatu botnya, kemudian dicedoknya air dengan sepatunya, lalu diberinya minum anjing yang hampir mati itu . maka Allah swt mengampuni segala dosa wanita itu (dengan asbab amalnya beri minum anjing itu)
* Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.- Dosa yang kecil jangan di anggap mudah. Siapa tahu kerana dosa kecil itulah yang menyebabkan Allah swt murka dan kita mati pada masa itu tanpa sempat bertaubat.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
* Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat
(yang lima waktu).
* Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam
semua hari.


Semoga kita mendapat berkat daripada ilmu ini. Wallahualam

Kalau rajin… Tolong sebarkan cerita ini kepada saudara Muslim Muslimat
yang lain agar menjadi renungan dan pelajaran kepada kita semua. Ilmu
yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang
mengajarnya meskipun dia sudah meninggal dunia..

Posted by Rizal at Friday, January 28, 2011 Friday, January 28, 2011

http://www.sharing2alll.co.cc/
<><><>
shared from a friend's tumblr

Tuesday, February 8, 2011

sedapnya strawberry celup coklat.tapi.

picture borrowed from: ambrosiabanquet.com
*salam/hi
last nite i went to the expo that's going on tak brapa dekat ngn my house.xP
awal-awal lagi i aim to go buy strawbery celup tu.sekali tiga batang i bought.emmm,yummynyaaaa...

Picture borrowed from: thestayathomemother.com
aleh2 pagi ni i got a quite severe sorethroat.rasa swollen nye la haii..
taktau la pasaipa kaan,tapi mmg lps mkn ni yg like this,,huwaaa..seksa wooo..='(

No Plastic Bag Day


image source: google images

salam/hi.

the first time i experienced 'no plastic bag day' kat alor setar ni was when i went shopping with my family kat Giant Alor Setar. kat sini the days are on weekend(friday&saturday). i have no objection for this campaign tapi sometimes i'm thinking of nasib orang2 bujang (n anak dara) yang duduk rumah sewa or live on their own YANG do not own any vehicle. yela,living by myself kat cheras dulu,dengan depending on public transport,dah cukop menguji kesabaran. bayangkan,kalau pegi shop naek bas,masa hari no-plastic plak tuh,plus baru tau x de plastik bag masa tgh bayar kat kaunter,dengan barang dapo nye,lom kira lgi baju2,biskot2,oh my,,i cannot imagine if i have to go thru that..so kawan2 suma,jom kita spare siap2 beg shopping dlam handbag tu(skg handbag kan besar2,muat punya lah~).jom save the earth!yey!=)

*notaKaki: slalu simpan beg plastik berkepuk2 sebab sayang nk buang padahal bukan guna balik pon.wat membazir ruang dapo jek.xP

Monday, February 7, 2011

welcome home~

*salam/hi..
this post will be a tribute to Malaysian students and citizen who juz came back from egypt due to ketegangan yang happens over there at the moment.
well,i dun have the authority to comment much on the situation but i'm very thankful to Allah,that all Malaysians are safe.Alhamdulillah.
and oh ya,my cousin is one of the students who juz came back.=)
for those of you who want to keep updated about the Malaysians condition in Egypt,u can follow this page 'Selamatkan pelajar dan rakyat Malaysia di Mesir' on facebook.well,there are many other pages lagi sebenarnya..=).tapi,this is one of the best i think.

*Alhamdulillah by Maher Zain(i do not own this)

QUT~here i come!


*salam/hi
so,yeah.
i and my other 55 frens will be flying off to Brisbane on february 14th,insya Allah..=)
Alhamdulillah,all the hardworks,esaimenss,homeworks,tense,stress,tears,sweat,printer ink,printer paper,binding comb,file storage and wutnot have been paid off.
only Allah knows how insecure i felt once i decided to take this twinning program course since the very beginning.to my mom i used to tell that i may not be able to pass and set my foot on Australia ground because of my low marks n cgpa.but Alhamdulillah,with berkat doa from my family and everyone supporting me,i passed the test to get to there.still,i know i have so many things lacking inside me.and i'll make sure that i use this opportunity to give everything i have to improve myself.=')


*this song was and will always be my companion during one of those hard days

comeback demi comeback


*salam/hi


my biggest fat lie to my blog/tumblr is to keep updating once i make my long-time-no-post comeback.


this time pon dun dare to promise posting actively.=')


p/s:next posting teaser is the pikcha.*konon*xp