Saturday, July 16, 2011

70 kali sehari dia datang

salam/ good day,

Hadis nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud :

""Bahawa malaikat maut memerhati wajah manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang , didapati orang itu ada yang gelak ketawa . Maka berkata Izrail :    'Alangkah hairannya aku melihat orang ini , sedangkan aku diutus oleh Allah untuk mencabut nyawanya , tetapi dia masih berseronok-seronok dan bergelak ketawa ..""


-jazakillahukhair srikandi cinta :)


p/s: esok nisfu sya'aban,puasa sunat reramai jom? :)

6 comments:

srikandi cinta said...

wassalam..syukran anti kerana share artikel ni..semoga dirahmati Allah selalu :) AMIN

muhamad hanif said...

Err,

kadang2 bnda ni menakutkan, tapi kita still tak buat apa-apa yea.

najwa said...

srikandi: jazakillah to u juga.semoga perkongsian ni beroleh pahala ilmu yang berpanjangan.ameen..:)

hanif: betul,saya pon sama.and bukan kita je yang rasa macam tu (takut sementara),ramai lagi. sebab tu peringatan yang berterusan sangat penting, kan? :)

alif haris said...

huhu ..
manusia kdgkala leka dgn dunia sehingga tak ingat pd kematian ..

najwa said...

alif haris: no doubt.termasuk diri ni juga.:(

alif haris said...

hurmm jd bersamalah kitas saling mengingati :)

so thanks ingatkan sy ^^